Protestantse Gemeente Culemborg

Kunst in de kerk

logokindek ZW 25Stichting Kunst in de Kerk organiseert regelmatig tentoon­stellingen in de Grote of Barbarakerk waar kunstwerken prachtig tot hun recht komen. In de weekenden van 11 april tot en met 10 mei 2015 vond hier de expositie JONA plaats. Opening op vrijdag 10 april. Op dinsdag 14 april een lezing door ds. Henri Veldhuis. De JONA-cantate werd uitgevoerd op vrijdag 24 april.

 

Zie foto's van de opening

Lees meer...

JeltjeHoogenkamp 12952Van 3 t/m 22 oktober 2014 was er in de de Grote of Barbarakerk een tentoonstelling te zien met de titel:
'HET ZONNELIED VAN FRANCISCUS'

 

Jeltje Hoogenkamp maakte zeven grote schilderijen, ingetogen en kleurrijk bij de lofzang van de man uit Spoleto.
René van Loenen maakte gedichten bij de schilderijen en Henri Veldhuis maakte foto's bij de gedichten van René. Kortom: een bijzondere combinatie.

 

Lees meer...

werkman2De Barbarakerk heeft vele kwaliteiten. Eén daarvan is de mogelijkheid te exposeren. Goed licht, rustige wanden en een slim ophangsysteem. De openstelling is beperkt, dat wel. Kunst is vanouds de tweelingzuster van geloof. Geen religie zonder beeldvorming. De kunstcommissie is op zoek gegaan naar sporen van deze dwarsverbinding. 
Twee exposities zijn het gevolg: Hendrik Werkman.

 

Lees meer...

“De koning lacht”, - deze zin staat in psalm 45 uit “Psalmen voor Nu”.

Janny Rijneveld heeft dit lied, met pianobegeleiding van Petra van Dijk, prachtig gezongen voor de deelnemers van de workshop-avond van 27 februari. Geïnspireerd hierdoor ging iedereen aan het werk.

Lees meer...

Psalmen_zien_openingVan 6 tot en met 28 april 2013 was er een expositie in de Grote of Barbarakerk, met beeldend werk van Marcus van Loopik, Henk Pietersma, Mirjam Beuker en Dirkje Ebbers. 
Hier foto's van de opening

Voor meer informatie over de activiteiten en de kunstenaars:

Lees meer...

logoKiK

Stichting Kunst in de Kerk

De Stichting Kunst in de Kerk wil door kunstvormen de religieuze beleving verdiepen. De stichting werkt een aantal keer per jaar mee aan kerkdiensten, organiseert vespers waarin kunst centraal staat en houdt exposities met daaromheen verschillende activiteiten.

Informatie: Annie Thole, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief: via deze site (zie rechterkolom) kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief.

Vorige activiteiten

Voor foto's van de dienst van 10 oktober met ds. Helma van Loon en creatieve bijdragen van gemeenteleden, klik hier.

Hier foto's van één van de exposities: Dageraad, schilderijen van Doritha Hoffman

franciscusTerugblik op een geslaagde expositie.

Stichting Kunst in de Kerk kan terugkijken op een zeer geslaagde expositie met de werken van Wasili Wasin (van 8 april tot en met 15 mei)

Er zijn rond de 1300 bezoekers geweest. Een aantal werken is verkocht. Bezoekers kwamen uit Limburg tot Friesland en zelfs van over de landsgrenzen. Sommige bezoekers kwamen weer een tweede keer kijken.

Veel bezoekers werden geraakt door de werken. Dat bleek uit de gesprekken en uit de reacties die men in het gastenboek schreef.

Lees meer...

Eva-klein 

Op zondag 24 oktober stond het beeld 'Eva' van Dirkje Ebbers centraal in de dienst waarin ds. Henri Veldhuis voorging.  De toelichting van Dirkje Ebbers en de preek van Henri Veldhuis bij Eva staan hier.

beeldenBarbara-kleinAndere Bijbelse beelden van Dirkje waren op 24 en 31 oktober ook nog te bekijken. 

 

 

Lees meer...

wereld-klein

Marie-José Rietbergen, 'De wereld gaat door'

Een indrukwekkend samenspel van wandkleden en korte teksten waardoor veel mensen geraakt waren. Dat bracht de expositie van Marie-José Rietbergen in november in de Grote of Barbarakerk te Culemborg.

Lees meer...

Kruisweg_foto_Bartlema_7e_statieIn de veertigdagentijd van 2012 was in de Open Hof een kruisweg aanwezig. Een serie van zeven hedendaagse schilderijen van Ruud Bartlema. In 1988 maakte deze kunstenaar/theoloog een moderne kruisweg in opdracht van de KRO televisie. Deze serie is aangekocht door het Bijbels Museum in Amsterdam. Bij deze expositie gaf Ruud Bartlema een workshop schilderen en een lezing.

Lees meer...

DoortochtvanJeltjeH-klein

Op 4 november was er een kunstvesper in de Grote of Barbarakerk. Het thema was ‘Doortocht‘. Dat is ook de titel van het schilderij van kunstenaar Jeltje Hoogenkamp (Sneek, 1946), dat centraal stond. Het schilderij (hier afgebeeld) past bij Exodus 14, vers 19 en 20 over de doortocht door de Schelfzee: de engel van God en de wolkkolom stelden zich achter de Israëlieten op, tussen hen en het leger van de Egyptenaren in. “Aan de ene kant bracht de wolk duisternis, aan de andere kant verlichtte de vuurzuil de nacht.”

Lees meer...

Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop