Protestantse Gemeente Culemborg


Yolanda van der Stelt

Vanaf 1 januari 2011 is Yolanda van der Stelt-van den Berg aangesteld als ouderenpastor voor de Wijkgemeente Barbara voor drie dagen per week (18 uur). Zij onderhoudt met name contact met gemeenteleden die ouder zijn dan 65 jaar. Zij gaat voor in uitvaartdiensten en een aantal keren per jaar in een reguliere kerkdienst.Vanwege het ontvallen van dominee Veldhuis, is zij momenteel full time beschikbaar om, zolang in de hierdoor ontstane vacature niet is voorzien, een deel van zijn taken over te nemen en zo nodig ook dominee Elsje Braam van de Wijkgemeente Open Hof te ondersteunen.


Haar contactgegevens zijn:
Mw. Yolanda van der Stelt-van den Berg
tel. 06-45734716
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De Barbarakerk wordt naast de kerkdiensten ook gebruikt of verhuurd voor andere gelegenheden, zoals concerten en evenementen als 'Lek Art'. Wilt u de Barbarakerk huren? Neem dan contact op met mevr. J.G. (Judith) Ton-Verrijp, tel. 513149, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hier de Presentatiemap Verhuur Barbarakerk.

Omslag boekje kleinTer gelegenheid van de renovatie van het verwarmings-systeem en de restauratie van beide orgels is er een boekje verschenen: ‘Grote of Barbarakerk, Geschiedenis en bezienswaardigheden’. De prijs is € 5,- en de opbrengst is bestemd voor onderhoud en restauratie van het kerkgebouw.

Op 14 september 2012 ontving de burgemeester van Culemborg het eerste exemplaar uit handen van overhandiging boekjeds. Henri Veldhuis.

Het boekje is te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees meer...

Grote_of_BarbarakerkDe Grote of Barbarakerk (Grote Kerkstraat 2) is een historisch kerkgebouw van het begin van de 14e eeuw. In de loop der jaren is het vele malen uitgebreid. In 1654 is het uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 is het gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.

 

 

Lees meer...

Kruiskerk van begin 14e eeuw
De Grote of Barbarakerk is een gotische kruisbasiliek met een hoofdkoor en een hoog schip, geflankeerd door twee iets minder hoge zijbeuken. Met de twee dwarspanden, aan de zuidzijde het Barbara- of Kruiskoor en aan de oostzijde het Onze Lieve Vrouwekoor, is het gebouw een grote kruiskerk. De kerk is na meerdere verbouwingen uit een kleinere kerk ontstaan, die al in 1310 vermeld is. Een aan de Heilige Barbara gewijd gebouw is één jaar na de verheffing tot een zogenaamde collegiale of kapittelkerk in 1422 grotendeels afgebrand en daarna op dezelfde plaats weer opgebouwd.  

Lees meer...

Bezichtiging

Het kerkgebouw is in de zomermaanden op zaterdagen opengesteld voor belangstellende bezoekers. Twee keer per jaar vindt een rondleiding plaats voor nieuw ingekomen en andere belangstellende gemeenteleden.

Hier een plattegrond voor rondleidingen

VitrinekastOp verzoek van het college van kerkrentmeesters hebben Anton Overweel en Leen Beuker een vitrinekast gemaakt en opgehangen bij de entree van de Barbarakerk. In de kast kan kerkelijke informatie worden opgehangen, voor gemeenteleden, Culemborgse burgers en toeristen.

Op de foto Anton en Leen samen met Wim den Burger, opdrachtgever namens de kerkrentmeesters.

Henri_Veldhuis_20jr_dominee_CulemborgAan het eind van de kerkdienst op 5 februari 2012 werd ds. Henri Veldhuis verrast met toespraken, een lied en kado's. Hij is nl. 20 jaar predikant van de Barbara gemeente en dat wilden kerkenraad en gemeente niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Hier enkele foto's

In het koor van de Grote of Barbarakerk staat de monumentale graftombe van Alida van der Dussen. Zij was een rijke dame die vluchtte voor haar man, de burgemeester van Dordrecht, en in 1733 asiel kreeg in Vrijstad Culemborg. Zij woonde in de Grote Kerkstraat nr. 17, naast het koor van de Grote of Barbarakerk. De huidige bewoners van dat pand, Jan en Go van der Graaf, hebben onder de titel De verbroken alliante een mooi boek over haar geschreven, waarvan de eerste exemplaren op 15 februari 2012 werden overhandigd aan vertegenewoordigers van de burgerlijke gemeente en de Barbara wijkgemeente.

 

Meer informatie over het boek: Een verbroken alliantie, achtergronden van Catharina Alida van der Dussen

Slappendel_MarijnMarijn Slappendel (1973) werkt sinds 2005 als cantor-organist in de Grote of Barbarakerk. Regelmatig treedt hij op als begeleider van koren, als continuospeler of solistisch. Daarnaast werkt hij als docent orgel en piano.

 

 

 

Lees meer...

CantorijDe gemeente van de Grote of Barbarakerk heeft een rijke liturgische en kerkmuzikale traditie. Daarin is ook veel aandacht voor nieuwe liturgische teksten en kerkmuziek. Een deel daarvan komt uit de eigen kring van de gemeente, gemaakt door cantor-organisten en twee dichters met een meer dan lokale reputatie. Er is een eigen cantorij.

Jaaroverzichten
Hier het jaaroverzicht van de cantorij en hier dat van de Stichting Muziek in de Grote of Barbarakerk, die orgel- en koffieconcerten organiseert.