Protestantse Gemeente Culemborg

20210523 Pinksteren De Pinksterdienst op 23 mei in de Open Hof was in twee opzichten bijzonder: in de eerste plaats was het sinds lange tijd weer mogelijk om met 30 gemeenteleden fysiek bij elkaar te komen. Daarnaast was deze dienst het startsein voor de actie Wees warmhartig. Met deze actie vraagt de gemeente aandacht voor de schrijnende problemen die in arme landen zijn ontstaan door de coronapandemie.
(Klik hier voor de foto's van deze dienst)

 

“Pinksteren is bij uitstek het feest dat christenen oproept om één te maken wat verdeeld is. Door de coronacrisis zien we opnieuw hoe groot de verschillen in onze wereld zijn. In Westerse landen heeft corona grote impact, maar in arme delen van de wereld is de crisis immens. Het vuur van Pinksteren mag ons ‘warmhartig’ maken, zodat we onze ogen niet sluiten voor die ongelijkheid”, aldus dominee Elsje Braam tijdens de kerkdienst.

 

Gebrek aan van alles

Een groep gemeenteleden bereidde de actie voor. Tijdens de dienst lieten zij zien wat er zoal nodig is om de gevolgen van corona in verschillende arme landen tegen te gaan. Er is gebrek aan van alles: goede voorlichting over het besmettingsgevaar, hygiënische en beschermende materialen zoals zeep, mondkapjes en plastic handschoenen en medische middelen. Ook voedselhulp is in sommige landen dringend nodig. Mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt kunnen niet terugvallen op uitkeringen. Dat betekent dat er geen inkomsten zijn en miljoenen gezinnen honger lijden. Om iets aan deze problemen te doen, is veel geld nodig.


Nepal, Indonesië en Kameroen

Het geld dat met de actie wordt opgehaald, wordt gebruikt om projecten van Kerk in Actie te ondersteunen en werkt samen met kerken en kerkelijke organisaties in onder andere Nepal, Indonesië en Kameroen. In Nepal worden voedselpakketten uitgedeeld aan families zonder inkomen. Ook worden de gezinnen geholpen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van anderen.

In Indonesië wordt onder andere aan groepen die een groot risico lopen op besmettingen, zoals gezondheidswerkers, beschermende kleding, handschoenen, mondmaskers en zeep uitgedeeld. Zo wordt het risico op verspreiding van het virus kleiner.

In Kameroen geeft de kerk voorlichting over de gevaren van corona en geven zij trainingen aan bewoners in de dorpen om die voorlichting in hun eigen omgeving te geven. Zo worden steeds meer mensen bereikt.


Wees warmhartig

De actie loopt nog tot 31 oktober 2021. Alle gemeenteleden dragen er op hun eigen manier aan bij. Zo hebben Wim en Gré van der Vaart besloten om zich voor 1 euro per gewandelde kilometer te laten sponsoren. Onder het motto ‘Loop mee met Wim en Gré’ werd deze wandelactie in de dienst aangekondigd. Verder deelden de jongeren in de dienst klepperhandjes uit. “We kunnen allemaal onze handen laten wapperen”, riep de predikant de gemeenteleden op.


Wilt u meer weten over deze actie? Lees de folder of stel uw vraag via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Wilt u doneren? Uw gift kunt u overmaken naar NL90RABO0373736525 o.v.v. 'Wees warmhartig' of gebruik onderstaande QR-code. Hartelijk dank voor uw gift!

QR-code_Wees_Warmhartig.png