Protestantse Gemeente Culemborg

Voor de kinderen van de kindernevendienst zijn er voor zondag 27 september een verhaal en twee werkbladen beschikbaar.

20200927 plaatje KoZHet verhaal over Nebukadnessar is hier te beluisteren (op de website van Kind op Zondag) en heeft als titel: 'De geheime droom'.

De werkbladen zijn hier te downloaden: werkblad 1 en werkblad 2.

De tekst die bij de werkbladen hoort is:

Wat droom ik nou?
Koning Nebukadnessar heeft een droom. Hij wil dat de wijzen zijn droom uitleggen, maar zegt niet wat hij gedroomd heeft; dat moeten zij zelf vertellen. Niemand is daartoe in staat, behalve Daniël. Hij vertelt dat de koning gedroomd heeft over een groot beeld dat verpulvert en hij legt uit wat dat betekent.

Werkblad 1
De koning buigt uit ontzag en respect voor Daniël en zijn God. Een koning die buigt voor een onderdaan... dat is wel heel opmerkelijk. Wie is hier nu de koning? Op het werkblad staat een kroon en de kinderen spelen daarmee: wie is wie de baas?
Werkwijze: Speel een spel: De koning maakt een buiging voor Daniël. Hoe ziet dat eruit? Laat de kinderen het voordoen. Vraag daarna: is het eigenlijk niet gek, dat een koning een buiging maakt voor iemand die geen koning is? Waarom doet de koning dat?
Of maak er een koningsrace van: wie is als eerste van drie kinderen aan de andere kant? Deze krijgt een kroon uit respect voor zijn harde lopen. Kunnen de kinderen nog meer ‘wedstrijdjes’ verzinnen waarin iemand kan laten zien dat hij ‘de baas’ is boven de ander? Wie is de eigenlijke baas in dit verhaal van Daniël?
Tip: Knip de kroon vast uit voor de kinderen. Tijdens de kindernevendienst versieren ze deze met kleurtjes, glitters en plakkers. En als u voor spel kiest, is het wellicht handig eerst eenmaal het spel te spelen met een kroon en daarna de kinderen te laten werken aan hun eigen kroon.
Nodig: kleurpotloden, stiften, pennen, scharen, lijm, glitters en plakkers.

Werkblad 2, voor lezende kinderen
Op het werkblad staan vragenkaartjes over ‘dromen’. Ze stimuleren het gesprek over dromen, de ongerijmdheid ervan, en de gevoelens die ze kunnen oproepen.
Werkwijze: Knip de kaartjes uit. Een kind uit de kring neemt een droom in gedachten. De anderen proberen met behulp van de vragenkaartjes erachter te komen hoe de droom was.
Nodig: kleurpotloden, stiften, pennen, scharen, lijm.


Het werkbladen van 20 september zijn hier en hier nog te downloaden.