Protestantse Gemeente Culemborg

Joomla
Deze website is gebouwd met het veelgebruikte cms-systeem (cms: 'content management system') van Joomla (versie 3.9).

Inloggen en frontend-beheer
De 'content' (de wisselende inhoud) van deze website kan beheerd worden via de 'voorkant' ('frontend') van de website door beheerders die daartoe gemachtigd zijn met geldige gebruikersnaam en wachtwoord. De websitebeheerder kan de gehele website beheren via de zgn. 'achterkant' ('backend') van de website. 
Inloggen op deze website via de frontend kan d.m.v. de inlog-tab die onder de home-tab zit. 


Artikelen bijwerken of toevoegen

Wanneer je een deel van deze website beheert, kun je (na te hebben ingelogd) twee dingen doen: een artikel bijwerken of een artikel toevoegen (het bijwerken van de Agenda Barbarakerk blijft hier buiten beschouwing).
Een artikel bijwerken kun je doen nadat je links boven het desbetreffende artikel op woordje 'bewerk' hebt geklikt en daarmee het venster van de tekstverwerker hebt geopend. (Hieronder meer over een artikel toevoegen).


Categorieën
De artikelen van deze website worden ingedeeld in Categorieën. De hoofdcategorieën van deze website corresponderen met de 7 tabs van het topmenu èn het linkermenu 'Snel naar ...' en met hun sub-items.
Kijk, als je een nieuw artikel toevoegt, of je het kunt plaatsen binnen een Categorie. Dat doe je via het keuzemenu onderin het scherm van de tekstverwerker. Als je een artikel (ook) wilt publiceren op de voorpagina, vink dan ook benaming 'speciaal artikel' aan. Wanneer je een artikel toewijst aan een Categorie, verschijnt het op de webpagina van díe Categorie.

Als je per ongeluk vergeten bent een artikel toe te wijzen aan een Categorie, kun je het terugvinden via de zoekfunctie, door daar specifieke woorden uit dat artikel in te typen. Daarna kun je het artikel openen en alsnog indelen bij een Categorie.

Denk je dat het nodig is dat er een nieuwe Categorie met menu-link wordt aangemaakt, neem dan contact op met de webbeheerder.


Artikelen toevoegen

Een artikel kun je toevoegen nadat je eerst bent ingelogd. Vervolgens klik je op de Maak-een-nieuw-artikel-tab onder de Home-tab. Dan opent de tekstverwerker een leeg scherm met daarboven een uitgebreid knoppenmenu. Experimenteer eens met de diverse knoppen om uit te vinden wat hun functie is.

jce tekstverwerker

De titel van het artikel typ je in de regelruimte boven het knoppenmenu. De alias-regel kun je zo laten. In het lege veld onder het knoppenmenu schrijf je de tekst van het artikel. 
Gebruik voor die tekst de standaard ingestelde tekengrootte (dus niets doen); gebruik voor subtitels vetdruk of cursief. Extra layout (zoals kleur) kun je het beste toevoegen na het invoeren van de gehele tekst, maar doe dat zo weinig mogelijk.
Via Return begin je een nieuwe alinea, via Shift-Return een nieuwe regel.

Als een artikel gereed is vul je onderaan, onder Publiceren, nog de (sub-)Categorie in. Al het andere onder Publiceren en Metadata kun je zo laten (tenzij je het artikel ook als 'speciaal artikel' op de voorpagina wilt plaatsen). Tenslotte klik je bovenaan op Opslaan.

Afbeeldingen
In dit scherm van knoppen vind je op de laatste regel, derde van rechts, het vierkantje waarmee je een afbeelding op je eigen computer kunt uitkiezen en uploaden.
Bepaal voordat je uploadt eerst in welke map van het linker mappenoverzicht de afbeelding moet komen te staan (indeling volgens Categorieën). Klik op die map en upload dan de afbeelding daarin. Upload geen grote afbeeldingen, want die belasten de server teveel.
Klik vervolgens in het middendeel van het scherm op de bestandsnaam van de afbeelding en typ daarna in het bovendeel van het scherm een aantal zaken in:
- De uitlijning, d.w.z.: de positie van de afbeelding t.o.v. de tekst of andere afbeeldingen; meestal is rechts de beste keuze.
- De lege marge rondom de afbeelding (haal het vinkje bij 'Equalize' weg). Kies voor de ruimte tussen afbeelding en tekst: 15 (pixel).
- Eventueel kan een andere alt-tekst ('alt' van 'alternatief') worden ingetypt. Dat is de tekst die later zal verschijnen als de cursor op de afbeelding komt te staan.

Weblinks maken of verwijderen
Links naar interne webpagina's (van deze website) of naar externe pagina's (van een andere website) maak je via de linkmanager (onderste rij, 1e knop van rechts). De linkmanager opent een scherm waar je bovenin rechtstreeks een weblink kunt plakken, of waar je daaronder in de mappen van deze site kunt zoeken om een interne link te maken.
Ga, wanneer je een externe link maakt, ook onderdaan naar de keuzemodule 'Target', en kies dan: 'Open in new window'.

Links kunnen ongedaan worden gemaakt door de desbetreffende tekst te selecteren en dan op de 'Link verwijderen' knop te klikken (onderste rij, 3e van rechts).

Links naar documenten en uploaden van documenten
De tekstverwerker biedt ook de mogelijkheid documenten (zoals .pdf en .doc of .docx te uploaden en via een link in een artikel toegankelijk te maken. Gebruik ook daarvoor de linkmanager (onderste rij, eerste knop van rechts).

jce linkmanager

Rechtsbovenin het scherm van de linkmanager staat naast het envelopje (voor invoer van e-mailadressen) een documenticoontje. Als je dat aanklikt kom je in een nieuw scherm waar je een documenten kunt kiezen of eerst uploaden. Ook hier geldt: plaats een nieuw document in het goede mapje.

Ongedaan maken en Gum
Als je bepaalde invoer ongedaan wilt maken, kun je in veel gevallen de pijl-naar-links ('ongedaan maken') gebruiken (midden onderste balk).
Als je bepaalde opmaak later weer wilt verwijderen (bijv. lettergrootte of kleur) kun je de gum-knop gebruiken (1e rij, 4e knop van rechts). Selecteer eerst de desbetreffende tekst, klik op de gumknop en herschik daarna de tekst.
Zij die vertrouwd zijn met html-code kun ook 'onder water' kijken door boven het knoppenmenu op 'Code' te klikken.

De 7 knoppen onderaan
Met de eerste knop van rechts kun je na 3 of 4 regels de knop 'Lees meer' plaatsen, zodat op de overzichtspagina (blogpagina van die categorie) waar je artikel komt te staan, alleen de titel en de eerste regels verschijnen met de knop 'Lees meer'.
Met de tweede knop van rechts kun je een groot artikel verdelen over 2 of meer pagina's.

Fotoreeksen (slideshows)
Fotoreeksen worden geplaatst via het eigen kerk-account bij Google. Bezorg de foto's bij de desbetreffende webredacteur van Open Hof of Barbara met opgave van plaats, datum en titel van de fotocollectie en ook de plaats waar de weblink moet komen.
Je kunt de foto's (het liefst in origineel formaat) eventueel via het internet naar een webredacteur sturen via wetransfer (de downloadlink in een e-mail naar de redacteur sturen).