Protestantse Gemeente Culemborg

Taize bannerVier keer per jaar wordt er op zondagavond (19.00 uur) door een oecumenische werkgroep een Taizé-viering gehouden in de Nederlands Gereformeerde Kerk (Jodenkerkstraat).

 

Taizé is een klein plaatsje in het midden van Frankrijk op circa 800 kilometer van Culemborg. Sinds 1940 is hier een oecumenische kloostergemeenschap, opgericht door Frère Roger. Ieder jaar komen er honderdduizenden jongeren uit alle werelddelen om te bidden en aangeraakt te worden door de vrede en verzoening van deze gemeenschap (zie: www.taize.fr/nl).

 

Als je in Taizé bent geweest, dan heb je waarschijnlijk de smaak te pakken gekregen van het herhaald zingen van eenvoudige bijbelse teksten, van de stilte en het gevoel van verbondenheid met christenen van allerlei kerken en geloofsgemeenschappen. In veel plaatsen worden daarom vieringen georganiseerd op de wijze van Taizé. Zo ook in Culemborg.

De eerstvolgende Taizé-viering wordt gehouden op zondag 17 november 2019 om 19.00 uur in de Nederlands Gereformeerde Kerk, Jodenkerkstraat 5 in Culemborg.

KerkklokIn de regel is er op zondagmorgen een kerkdienst in de beide kerken Grote of Barbarakerk en Open Hof. De aanvangstijd is 10.00 uur.
In 2019 zullen ongeveer de helft van de diensten gezamenlijk zijn, wisselend in één van beide kerkgebouwen.
Het is de bedoeling dat in 2020 alle diensten gezamenlijk gevierd zullen worden.
Zie verder: het Kerkdienstenrooster

VesperVan tijd tot tijd is er 's avonds een tweede dienst. Dit zijn cantatevespers (waaronder een Requiem en een Passie), Taizé-vieringen en oecumenische vespers in de adventsperiode en de veertigdagentijd. Diensten die uitgaan van de Raad van Kerken worden gehouden in een van de aangesloten kerken.

Zorgcentrum Beatrix

In zorgcentrum Beatrix (Prins Bernhardstraat 1) wordt elke zondag een oecumenische viering gehouden, waarin de eigen geestelijk verzorgers van het huis voorgaan.

 

Beatrix_Zorgcentrum_logoZorgcentrum Kulenburg
In zorgcentrum Kulenburg (De Raaf 2) wordt elke vierde donderdagmiddag van de maand een oecumenische dienst gehouden, waarin de geestelijk verzorger van het huis voorgaat. Rond de christelijke feestdagen is er een viering waarbij een van de voorgangers van de rooms-katholieke kerk samen met een van de voorgangers van de protestantse kerken voorgaat.