Protestantse Gemeente Culemborg

World Servants Cul logo nw 25Bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander. Dit is het motto van World Servants. Elk jaar gaan er vanuit onze gemeente jongeren samen met andere jongeren uit Nederland mee met World Servants naar het buitenland! Je bouwt daar mee aan een huis of school. Je praat met elkaar over wat je meemaakt en wat de rol van je geloof daarin is. Zo bouw je ook aan jezelf.

Wat is World Servants?
World Servants is een interkerkelijke organisatie met het hoofdkantoor in Wolvega. De stichting heeft als doel jongeren, maar ook ouderen, te laten helpen in landen waar de nood hoog is, bijvoorbeeld in Brazilië, Ecuador, Ghana, India en Zambia. Ze doen dat in zogenaamde diaconaal-missionaire projecten. Dit betekent dat je in zo’n project hulp biedt aan mensen die hulp hard nodig hebben en dat je ook iets uit de bijbel vertelt en leert. Kortweg laten zien wat christen zijn betekent: anderen helpen.

Kennismaken met een andere cultuur
In de meeste projecten worden huizen, scholen of klinieken gebouwd. In deze projecten kun je ook kennismaken met andere culturen. In arme landen leven mensen op een andere manier. Soms hebben de mensen het veel slechter dan bij ons, maar toch lijken ze veel gelukkiger.

Bouwen aan jezelf
Op zo'n project bouw je niet alleen aan dat huis of die school. Door met elkaar te praten over wat je om je heen ziet, wat je beleeft en wat de rol van het geloof van de mensen in hun leven en in jouw leven is en wat de betekenis van God voor deze mensen en voor jou is, bouw je ook aan jezelf.

Wanneer kun je mee?
Ben je op 1 oktober 16 jaar of ouder dan kun je de daarop volgende zomer ook mee met zo'n project. Je kunt zelf het project en land uitzoeken waar je wilt gaan helpen. Je kunt alleen naar een project gaan, maar je kunt ook samen gaan met een vriend of vriendin. In totaal gaan er 35 tot 40 jongeren naar hetzelfde project. Ze komen uit alle delen van ons land.

Projectgeld
Als je mee wilt gaan naar zo'n project, kost dat zo'n 2.500 euro. Dit is bestemd voor de reiskosten, je eventuele vaccinaties en de aanschaf van de bouwmaterialen. Als je dit niet zelf kunt betalen vorm je samen met alle deelnemers uit Culemborg en omgeving de World Servantsgroep Culemborg. Je gaat samen met allerlei acties het benodigde geld voor de hele groep bij elkaar werken.

Aantal deelnemersVanuit Culemborg kunnen ieder jaar ongeveer tien mensen deelnemen, omdat dan al ruim twintigduizend euro gezamenlijk bij elkaar gewerkt moet worden en dat lijkt vooralsnog het maximaal haalbare bedrag in Culemborg. Je vriend of vriendin uit je klas, die niet in Culemborg woont, mag ook mee! Je kunt mee in volgorde van aanmelding. Geef je daarom op tijd op, omdat er maar een beperkt aantal mensen meekunnen.

Meer informatie
World Servants landelijk: www.worldservants.nl.

 

Begeleiding en aanmelding

Begeleiders World Servantsgroep Culemborg: Henni Versteeg en Cor Bakker; e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 516130; mob. Cor: 06-28446626.

Wil je in een jaar ook mee op project en ben je op 1 oktober vóór dat jaar 16 jaar of ouder en wil je jouw deelnemersbijdrage, voor de reis- en verblijfskosten, nodige vaccinaties en de aanschaf van de bouwmaterialen, van ongeveer 2.500 euro, samen met andere jongeren in de World Servantsgroep Culemborg met acties bij elkaar werken, dan kun je jezelf vóór de startzondag van het kerkelijk jaar bij de begeleiders van de groep aanmelden. Daarna kun je dan je project kiezen en jezelf digitaal bij World Servants voor het door jouw gekozen project aanmelden.