Protestantse Gemeente Culemborg

duurzaamSommigen van u herinneren zich wellicht dat in 2012 vertegenwoordigers van de organisatie Save in de kerkdienst zijn geweest. Zij maakten ons ervan bewust dat door te kiezen voor bepaalde merken/ winkels, we iets kunnen doen tegen de misstanden in de kledingindustrie. Helaas is geen enkel merk door en door schoon, maar sommige merken werken wel hard aan verbeteringen. Bijvoorbeeld de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation ( http://www.fairwear.org/).

 U kunt ook, wanneer u in een kledingzaak bent, vragen stellen , zoals:
Wat doet dit bedrijf om arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren, en hoe wordt dit gecontroleerd of dit succesvol is.
• Krijgen kledingarbeiders die deze kleding maken een leefbaar loon betaald? Hoe weten we dat de arbeiders in hun levensonderhoud kunnen voorzien op basis van de prijs die u voor de kleding betaalt?
• Waar kan ik extra informatie kan vinden over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar uw kleding wordt gemaakt?

Op deze manier maakt u duidelijk dat u eraan hecht dat kleding niet alleen een goede prijs/ kwaliteitsverhouding heeft, maar dat het ook 'schone kleren' zijn.
Deze en meer tips treft u aan op http://www.schonekleren.nl

Tijd voor een nieuwe spijkerboek?
Kijk op http://www.rankabrand.nl/ welke merk qua duurzaamheid een topmerk is, welk merk goed op weg is.


jeans

Zo kunt u zien dat u beter een G-star spijkerbroek kunt kopen dan een Levi's.

Ook voor andere kledingstukken, schoenen, etc. kunt u zien hoe de verschillende merken scoren.
U kunt doorklikken op merken om te zien waarop de waardering (of juist het gebrek daaraan) is gebaseerd.

Op de site http://www.talkingdress.nl/ treft u een app die laat zien waar je eerlijke kleding, vintage vondsten, eco-verzorgingsproducten, fair trade accessoires of biologisch eten kunt vinden?

 

bartjeMaar het is ook bijzonder duurzaam om bij Bartje te kijken naar een 'nieuwe' jas. Of om daar die broek in te leveren die jammer genoeg niet meer past. Bartje is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 13.00 uur. Adres: Meerlaan 25