Protestantse Gemeente Culemborg

ecologischEen natuurlijke omgeving met veel groen en bomen is steeds schaarser in Nederland. Het is daarom goed te bedenken dat uw tuin ook een prachtig stukje natuur kan zijn. Boordevol met leven! Van vele soorten vogels tot allerlei nuttige insecten boven en onder de grond, van vele soorten prachtige vlinders tot de nuttige egels.

Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen.

Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren. U kunt vaak met kleine maatregelen al beginnen.

 

De volgende sites kunnen wellicht helpen:
• Wat goed is hoeft niet van ver te komen. Op de site van Bewust Culemborg o.a. informatie over een ecologische hovenier (met foto's van verschillende tuinen) en over Catshaege (www.bewustculemborg.nl/duurzaamheid/index.html)
• De vogelbescherming heeft een overzicht gemaakt van de 25 vogels die het meest gezien worden in Nederlands tuinen. (www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/tuinvogels/algemene_tuinvogels ). Slaagt u erin ze alle 25 in uw tuin te krijgen?
• Op de site van Permacultuur Nederland kunt u zien hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen (http://www.permacultuurnederland.org/planten.php) die mooi en nuttig is voor jezelf en andere levende organismen. Denk bijv eens aan een haag van hazelnoot
• Gebruik bij de inrichting duurzame materialen, zoals hout met FSC-keurmerk. U kunt natuurlijk ook materialen hergebruiken, maak van oude tegels bijvoorbeeld een tuinmuur. Er zijn ook sites waarop u kunt zoeken naar gratis tweedehands producten. Zoals www.gratisoptehalen.nlwww.gratisaftehalen.nl en www.marktplaats.nl/
• Bent u meer iemand die graag via korte filmpjes op weg wordt geholpen? Dan is de site www.tuinen.nl/rubriek/234/ecologisch+tuinieren een aanrader voor informatie.

spreekwoord

Ook bij het onderhoud zijn duurzame keuzes te maken.
Tuinliefhebbers met hart voor de natuur en zorg voor het milieu gebruiken geen of desnoods zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen verontreinigen grond- en oppervlaktewater en zijn gevaarlijk voor mens en dier. Op de site van de organisatie voor hobbytuinders www.avvn.nl treft u een overzicht aan welke bestrijdingsmiddelen u zo nodig het beste kunt inzetten.

En denkt u ook aan composteren, combinatieteelt en regenwater opvangen. Gebruik daarnaast zo min mogelijk tuinverlichting en kies altijd voor led-verlichting of solar-verlichting.

Veel meer informatie op dit gebied vind u op internet. Zoekt u eens met ecosiawww.ecosia.org/. Ecosia is een eco-vriendelijke zoekmachine, die werkt net zoals elke andere zoekmachine. Het grote verschil is dat Ecosia minimaal 80% van haar inkomsten doneert aan een project van het WNF om het regenwoud te beschermen. Op deze manier werkt u ook aan natuurlijke leefomgeving elders in de wereld.