Protestantse Gemeente Culemborg

groene kerk PKN Culemborg is een Groene Kerk. We stimuleren elkaar tot energiebesparing, eerlijk en fairtrade inkopen doen, consuminderen en andere zaken die met duurzaamheid te maken hebben.
In het kader van onze Bijbelse opdracht tot een goed en   zorgvuldig beheer van onze aarde, wil de werkgroep Kerk in Actie/Groene Kerk deze keer aandacht vragen voor de aanschaf van zonnepanelen. De aarde is niet van ons, maar wij dragen er wel zorg voor. De opwarming van de aarde heeft de grootste nadelige effecten in gebieden die al kwetsbaar zijn, zoals overstromingen, cyclonen en extreme droogtes. Een collectief zonnedak draagt bij aan een aarde die ook voor minder rijke landen leefbaar is. En voor onze kinderen en kleinkinderen. De zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Leveranciers werken momenteel aan recycleprocessen voor hergebruik.

 

In Culemborg is de coöperatie Vrijstad Energie actief. Deze coöperatie ontwikkelt het project Collectief zonnedak Sporthal Parijsch. Wij zijn verheugd dat het College van Kerkrentmeesters heeft besloten deel te nemen in het collectief zonnedak Sporthal Parijsch. Onze gemeente investeert hiermee in 40 zonnepanelen, voor een bedrag van ruim € 9700. Hiermee wordt ca. 10.000 kWh per jaar opgewekt, ongeveer een kwart van ons elektrische energieverbruik. De daken van onze kerkgebouwen zijn niet geschikt voor zonnepanelen, en daarom doen we mee aan dit collectieve zonnedak.

Voor de goede orde: de investering wordt door de coöperatie in de komende 15 jaar afgelost, met een rendement 3%. Het is dus niet zo dat de kerk zijn geld kwijt is.
Als mensen daken hebben die niet geschikt zijn voor zonnepanelen, dan is een collectief zonnedak een uitgelezen kans om ook aan duurzame opwekking van energie te doen.

Wilt u ook individueel meedoen met dit energiebesparende project van Vrijstadenergie?
Niet aarzelen, gewoon doen! Meer informatie is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werkgroep Kerk In Actie Duurzaamheid
Beate Hazeleger, Maarten Jansen, Henni Versteeg, Felicia de Leng, Jorien Visser en Lenie Kersten.