Protestantse Gemeente Culemborg

JeltjeHoogenkamp 12952Van 3 t/m 22 oktober 2014 was er in de de Grote of Barbarakerk een tentoonstelling te zien met de titel:

HET ZONNELIED VAN FRANCISCUS

Jeltje Hoogenkamp maakte zeven grote schilderijen, ingetogen en kleurrijk bij de lofzang van de man uit Spoleto.

René van Loenen maakte gedichten bij de schilderijen en Henri Veldhuis maakte foto's bij de gedichten van René. Kortom: een bijzondere combinatie.

Op zo. 19 oktober was er een vesper met 'Het Zonnelied' als thema. En op wo. 22 oktober werd de film 'Brother Sun, sister Moon' vertoond, met een inleiding van ds. Henk Fonteyn.

Over het Zonnelied
Het lied is een lofprijzing en de elementen zijn van levensbelang, universeel.
Jeltje verbeeldde de zeven elementen uit het Zonnelied: zon, maan, wind, water, vuur, aarde en dood. De expositie was uitgebreid met werken die in relatie staan met het Zonnelied.

HET ZONNELIED van Franciscus van Assisi:
(vertaler/bewerker onbekend)

Allerhoogste, goede God,
in alles is uw onvolprezen scheppingskracht te zien.
In broeder zon die ons verlicht,
in maan en sterren,
stralend als ze aan de hemel staan.
In broeder wind, die ons verfrist,
de levensadem in ons blaast
en ons op wolken draagt.
In zuster water, die ons wast,
die helder is en puur.
In broeder vuur, zo hartverwarmend
vrolijk, sterk en stoer.
Een lichtend baken op ons pad.
In zuster moeder aarde, die ons voedt
en ons verrast met bloesembomen,
zoete vruchten, groene grassen.
En in ons mensen, als we zonder angst
uw lieve vrede durven delen tot het eind,
tot in de komst van zuster dood.

JeltjeHoogenkamp 12958Jeltje Hoogenkamp's werk is meditatief. Net als in gedichten is er ook in haar schilderijen ruimte tussen de regels, ruimte die de kijker zelf kan invullen. Herkenbare beelden en structuren roepen oude verhalen tot leven. Zij is op zoek naar uiterste eenvoud, alleen simpele vormen kunnen verwijzen naar het onvoorstelbare. Warme kleuren spelen een belangrijke rol in haar werk. Tijdens het schilderen is ze altijd op zoek naar evenwicht. Snel tevreden is zij niet, het komt voor dat ze hele stukken weg- of overschildert, ook goede stukken, om het geheel in balans te brengen. Het werk bestaat dus letterlijk en figuurlijk uit meerdere lagen.

René van Loenen koos in Culemborg zeven locaties uit waarmee hij de elementen uit het Zonnelied kon verbinden. Hij bekeek ze zo onbevangen mogelijk en schreef er gedichten over. Vervolgens maakte Henri Veldhuis foto's naar aanleiding van deze gedichten. Hiermee heeft hij niet alleen de locaties zichtbaar willen maken, maar ook de elementen die ermee verbonden zijn.