Protestantse Gemeente Culemborg

Jona voor site 40Stichting Kunst in de Kerk organiseert regelmatig tentoon­stellingen in de Grote of Barbarakerk waar kunstwerken prachtig tot hun recht komen. In de weekenden van 11 april tot en met 10 mei 2015 vond hier de expositie JONA plaats. Opening op vrijdag 10 april. Op dinsdag 14 april een lezing door ds. Henri Veldhuis. De Jona-cantate werd uitgevoerd op vrijdag 24 april.

Foto's van de expositie

 

Willem Zijlstra JONA Nog 40 dagen 1 33Het bijbelboek Jona is het vijfde boek van de verzameling van de zogeheten Twaalf Profeten. Dit Bijbelboek uit het Eerste Testament bevat, hoewel klein, veel elementen. In grote lijnen kennen we het verhaal van Jona wel: de profeet, de boot, de grote vis, de foute stad en de wonderboom. In de Joodse traditie wordt het boek Jona gelezen op Jom Kippoer (Grote Verzoendag), waarmee o.a. gezegd wordt dat dit verhaal bedoeld is voor iedereen. Dus niet voor een bepaald geloof of een selecte groep maar voor alle mensen.

Jona geldt ook in de Islam als een belangrijk profeet, waar hij Yunus wordt genoemd. Volgens de Islamieten is hij aan het eind van zijn leven in Ninevé geweest. Jona’s graf was een islamitisch bedevaartsoord totdat IS-troepen naast talloze kerken, kloosters en moskeeën ook deze gedenkplaats in Mosul (vlakbij Ninevé) hebben verwoest.

Twaalf gerenommeerde kunstenaars hebben zich laten inspireren door het Bijbelboek Jona en exposeerden in de weekenden van 11 april tot en met 10 mei 2015 in de Grote of Barbarakerk. De deelnemers waren: Irene van den Bos, Juke Hudig, Henk van Loenen, Rob den Boer, Agatha Oosting, Gerhild van Rooij, Marianne van der Veen, Hanneke de Munck, Willem Zijlstra, Frans van Hienen, Gerlinde Habekotté en Henriëtte Alexander. Zij vertegenwoordigen verschillende disciplines, waardoor een gevarieerd aanbod van kunstwerken is ontstaan. Werken die passie of stille beleving uitstralen.

De officiële opening door ds. Henri Veldhuis vond plaats op vrijdag 10 april. Hierbij werden enkele fragmenten van de JONA-cantate, die nog niet eerder is uitgevoerd, ten gehore gebracht. De première van de gehele symfonische cantate o.l.v. Marijn Slappendel vond plaats op vrijdag 24 april om 20.00 uur.
De Jona-cantate is een compositie van Alfons van der Mullen en het libretto is geschreven door René van Loenen. Het wonderlijke verhaal uit het gelijknamige Bijbelboek is gedramatiseerd tot een eigentijds muziekstuk. Bijzonder aan deze uitvoering is dat er een samenwerkingsverband is tussen 14 professionele muzikanten en 33 (Culemborgse) amateurs.

Naar aanleiding van de tentoonstelling werd op dinsdag 14 april door ds. Henri Veldhuis een lezing gehouden. Hij nam ons aan de hand van kunstwerken uit diverse tijden mee in het verhaal van JONA. Vooral de grote vis maakt indruk. Hoe kan het dat dit mythologische beeld in de loop der tijden veranderd is in een lieve walvis? Stond dit ‘hellemonster’ ooit (net als water) niet voor de onderwereld/de dood?