Protestantse Gemeente Culemborg
van Brakel zicht op Beesd

 Eef van Brakel,  "Zicht op Beesd"

In april 2016 was de expositie Vergezichten te bezichtigen in de Grote of Barbarakerk. - Hier foto's van de expositie

Vergezichten, landschappen die ons in de schepping gegeven zijn, bieden ons een metafoor voor het toekomstige vrederijk van de Eeuwige.

De expositie werd mogelijk gemaakt door een kunstverzamelaar uit de Betuwe. Voor deze tentoonstelling stelde hij een deel van de landschapschilderijen uit zijn collectie ter beschikking. Geen van de werken is te koop. Er waren ongeveer 25 schilderijen te zien, zowel figuratief als gestileerd, van acht Nederlandse schilders. Bijna alles is op doek geschilderd, maar er waren ook een paar grafische werken bij. Een aantal van deze schilders heeft Betuwse boomgaarden en rivieren geschilderd. Er waren dus ook bekende plekjes te zien.

De kunstenaars (niet allen meer in leven) zijn: HENRI KLEY, PETER BOL, WILLEM DEN OUDEN, ELLEN GEERTS, JAN VAN ANROOY, HARRIE GERRITZ, EEF VAN BRAKEL EN MARIE-JOSÉ ROBBEN.

De voorkeur van EEF VAN BRAKEL voor het expressionisme is duidelijk merkbaar in zijn latere werk: grote kleurrijke doeken, impulsief en direct geschilderd. Zijn schilderijen zijn op vele plaatsen geëxposeerd o.a. in Polen, Canada, Engeland en China.

Voor MARIE-JOSÉ ROBBEN lag een glanzende carrière in de paardensport voor de hand. Maar zij koos voor de schilderkunst en bouwde een uitgebreid oeuvre op waaronder pasteuse landschapschilderijen.

De werkwijze van de acht kunstenaars is volkomen anders en maakt dat er op de tentoonstelling een veelzijdig beeld ontstaat.