Protestantse Gemeente Culemborg

Van 3 juni t/m 2 juli 2017 was er in de Grote of Barbarakerk (Grote Kerkstraat 2)
de expositie 'Take Care' met werk van John Sikking en Henny van der Meer.

John Sikking ver voerenOpeningstijden: dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur

Kunstvesper: zondagavond 25 juni, 19.00 uur. Ingang: glazen zijdeur.

Hier foto's van de opening (2 juni)

John Sikking
Zonder een vooropgezet plan, maar gewapend met een paar simpele spelregels, laat John het werk onder zijn handen ontstaan. In zijn werk doet hij de schepping nog eens dunnetjes over. Hij stelt zich een schepper voor als timmerman, wever, naaier, knutselaar en improvisator. Hoe ziet de wereld er dàn uit? Minder imposant en perfect misschien, maar vervuld van mededogen en gevoel voor detail. In een spel met licht doemen ruimtes op als decor voor gebeurtenissen die hun sporen hebben nagelaten. Of die juist nog moeten plaatsvinden.

Henny van der Meer
expositie Meer
Opgegroeid in het Westland werkte Henny vaak in de kassen. Daar zag ze hoe de groei van groente en fruit gestuurd werd door ingrepen van de tuinder. De vroege interesse voor groeiprocessen komt tot uiting in haar latere werk. “Onder mijn handen groeit stap voor stap uit kleine stukjes staal een beeld dat zich langzaamaan vertakt. Ik buig en pers het in vormen, laat vertakkingen woekeren tot verdichte weefsels. Vervolgens snoei ik, waar nodig, het beeld weer terug. Het object laat zich niet klein krijgen, maar groeit weer door. Net als de groeikracht in de natuur.”

In haar werk is verbinden en vertakken een belangrijk thema. Zoals het zaad wortel schiet en vervolgens tot een stam uitgroeit die zich weer vertakt. Door haar huidige manier van werken construeert Henny met een zwaar materiaal als staal, beelden die overkomen als licht en bijna zwevend.

logoKiKWilt u een bijdrage leveren
aan deze bijzondere activiteiten?

De Stichting Kunst in de Kerk organiseert meestal twee maal per jaar een activiteit rond kunst in relatie tot geloof. Dat kan een workshopavond zijn. Of een expositie, lezing of vesper. De exposerende kunstenaars creëren iets voor de toeschouwers, waarvan je hoopt dat het hun hart raakt, hun geest prikkelt en hun verbeelding aan het werk zet. Meer dan eens hebben we gemerkt dat bezoekers geraakt worden door kunstwerken.

Veel van deze activiteiten, met name de grote tweejaarlijkse exposities kosten geld. Bijdragen uit fondsen lopen terug en de opbrengst van de giftenpot is bij lange na niet toereikend.

U kunt ons steunen door een eenmalige bijdrage over te maken op rekening NL44RABO 0122107713 ten name van 'Stichting Kunst in de Kerk, Culemborg', of door donateur te worden. Alvast onze hartelijke dank!

Secretariaat 'Kunst in de Kerk': Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.