Protestantse Gemeente Culemborg

Liefde in de Vrijstad 282Van 7 april t/m 29 april 2018 was er in Culemborg een expositie met de zinnenprikkelende titel 'Liefde in de Vrijstad. Een Hooglied'.
Locatie: Grote of Barbarakerk,
Grote Kerkstraat 2.

Aan de expositie waren meerdere activiteiten verbonden. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Lees ook dit artikel in De Gelderlander

In 2018 viert Culemborg 700 jaar stadsrechten. Op 6 december 1318 ontvingen de inwoners o.a. tolvrijheid en asielrecht: Culemborg werd een vrijstad! Niet alleen mensen met iets op hun kerfstok zochten asiel in de vrijstad. Ook jonge geliefden kwamen naar Culemborg om, tegen de wil van hun familie, hier te trouwen. Het hele jaar zullen activiteiten plaatsvinden op allerlei gebieden, van sportief tot cultureel. 
De Stichting Kunst in de Kerk nam deel aan de activiteiten rond dit 700-jarig bestaan met een expositie. Gastconservator Anikó Ouweneel (cultuurhistorica) heeft gerenommeerde kunstenaars uit verschillende disciplines gekozen die zich met het thema Hooglied hebben beziggehouden.

Het boek Hooglied vormt een bijzonder hoofdstuk in de Bijbel: een verhaal over zuivere liefde, verlangen en erotiek. Iedereen wil geliefd, gekend en geaccepteerd zijn. In alle rust en veiligheid kwetsbaar durven zijn zonder angst en onzekerheid. Dit algemeen menselijk verlangen is nog altijd een actueel thema. Het Hooglied wordt ook gezien als een wijsheidstekst met dubbele bodem. Met woorden als liefdeswoorden die zowel bruikbaar zijn in de omgang met een geliefde als in de omgang met God. Hierover ging in april de tentoonstelling.

Jongeren werden nadrukkelijk betrokken bij deze expositie: op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg vond begin april een parallelle tentoonstelling plaats, waarvan enkele stukken een week later werden opgenomen in de grote expositie.

Gedurende de expositie was er een bijzondere ochtenddienst, een lezing en een vesper. Ook waren er drie filmavonden over het thema liefde. Eerste filmavond ‘On body and soul’, tweede filmavond ‘Call me by your name’, derde filmavond ‘Maudie’. Films met  nagesprek o.l.v. theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard.

Deelnemende kunstenaars:
Mirjam Beuker - Rob den Boer - Amiran Djanashvili - Ilona Haaksman - Annemieke Harkema - Jeltje Hoogenkamp - Robin Kolleman - Davitha van de Kuilen - Janpeter Muilwijk - Agatha Oosting - Sonja Smalheer - Tineke Smith - Gyula Somos - Masha Trebukova - Joost van Veldhuizen - Arent Weevers

Locatie: Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 2 te Culemborg. Toegang gratis.

Activiteiten:
15 april: Themadienst op zondagmorgen, aanvang 10.00 uur
19 april: Lezing door Henri Veldhuis, locatie: consistorie Grote of Barbarakerk, aanvang 20.00 uur
29 april: Kunstvesper m.m.v. Marijn Slappendel, locatie: Grote of Barbarakerk, aanvang 19.00 uur
11-18-25 april: Filmavonden, locatie: Theater De Fransche School, Havendijk 1, aanvang 20.00 uur

Het Hooglied in film
Bij de expositie ‘Liefde in de Vrijstad’ (zie boven) werden drie recente films vertoond en nabesproken door Kees van der Zwaard. Een speciale editie van ‘Zin in film’ in samenwerking met Theater De Fransche School – dus films op groot doek in een hoge kwaliteit.

Woensdag 11/4 On body and soul
‘On Body and Soul vertelt het verhaal van twee eenzame zielen, schuchtere mensen die elkaars spiegelbeeld lijken te zijn, zelfs in hun dromen. Dit is zo’n zeldzame film waar alles klopt.’(NRC) Met droombeelden, die opmerkelijk dicht bij het Hooglied komen.

Woensdag 18/4 Call me by your name
Deze film is veel meer dan de verbeelding van een zomerliefde tussen twee jonge mannen. Geregisseerd door Luca Guadagnino, die – net als in Io sono l'amore – laat zien hoe erotiek op het witte doek kan knetteren.

Woensdag 25/4 Maudie
Als er één recente film ‘liefde sterk als de dood’ thematiseert, dan is het Maudie. Een fascinerend portret van een huwelijk tussen een gekleineerde, maar optimistische vrouw en haar sociaal onhandige man.

Locatie: Theater De Fransche School, Havendijk 1. Alle films beginnen om 20.00 uur.
Kaarten kopen via www.theaterdefranscheschool.nl

Kijk voor actuele informatie: www.kunstindekerkculemborg.nl
Hier de flyer als pdf

liefde vrijstad flyervoorkant 522
liefde vrijstad flyerachterkant 522