Protestantse Gemeente Culemborg
Eva Dirkje EbbersOp 29 oktober 2013 overleed, veel te jong, onze stadgenote Dirkje Ebbers. In haar laatste levensjaren heeft ze zich bezig gehouden met “lezingen in steen”, interpretaties in steen van bekende bijbelverhalen, veelal over vrouwen. Enkele daarvan hebben vele jaren geleden nog tijdens haar leven al eens een plek in de Barbarakerk gevonden bij een tijdelijke expositie. Henri Veldhuis preekte toen naar aanleiding van haar beeld 'Eva'.

Dankzij de welwillende medewerking van Dirkjes echtgenoot Jos van der Haar, kon de commissie Kunst in de Kerk dit voorjaar een reeks beelden uit haar nagelaten werk exposeren. 

Deze expositie is officieel geopend op zaterdag 25 mei om 14.00 uur in de Grote of Barbarakerk. 
Vervolgens was de tentoonstelling te bezichtigen van dinsdagmiddag 28 mei t/m  zondagmiddag 2 juni.
Op zondagavondwerd de expositie afgesloten met een avondgebed rond de beelden van Martha en Maria.

Zie verder de nieuwsbrief voor meer informatie.

Liefde in de Vrijstad 282Van 7 april t/m 29 april 2018 was er in Culemborg een expositie met de zinnenprikkelende titel 'Liefde in de Vrijstad. Een Hooglied'.
Locatie: Grote of Barbarakerk,
Grote Kerkstraat 2.

Aan de expositie waren meerdere activiteiten verbonden. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Lees ook dit artikel in De Gelderlander

Lees meer...

Liefde in Vrijstad pptlezingIn het kader van de expositie Liefde in de Vrijstad, een Hooglied heeft ds. Henri Veldhuis een presentatie in woord en beeld over erotiek en seksualiteit in de bijbel en de christelijke traditie gegeven. Ook het bijzondere karakter van het bijbelboek Hooglied is naar voren gekomen.

De lezing was op donderdag 19 april 2018, 20.00 uur, in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, Culemborg (ingang glazen deur). De toegang was vrij.

Van 3 juni t/m 2 juli 2017 was er in de Grote of Barbarakerk (Grote Kerkstraat 2)
de expositie 'Take Care' met werk van John Sikking en Henny van der Meer.

John Sikking ver voerenOpeningstijden: dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur

Kunstvesper: zondagavond 25 juni, 19.00 uur. Ingang: glazen zijdeur.

Hier foto's van de opening (2 juni)

Lees meer...


John Sikking ver voeren
De expositie Take Care van Hennie van der Veer en John Sikking is met twee weekenden verlengd: zaterdag en zondag, 8 en 9,  15 en 16 juli van 14.00 tot 17.00 uur.

Jona voor site 40Stichting Kunst in de Kerk organiseert regelmatig tentoon­stellingen in de Grote of Barbarakerk waar kunstwerken prachtig tot hun recht komen. In de weekenden van 11 april tot en met 10 mei 2015 vond hier de expositie JONA plaats. Opening op vrijdag 10 april. Op dinsdag 14 april een lezing door ds. Henri Veldhuis. De Jona-cantate werd uitgevoerd op vrijdag 24 april.

Foto's van de expositie

Lees meer...

JeltjeHoogenkamp 12952Van 3 t/m 22 oktober 2014 was er in de de Grote of Barbarakerk een tentoonstelling te zien met de titel:

HET ZONNELIED VAN FRANCISCUS

Jeltje Hoogenkamp maakte zeven grote schilderijen, ingetogen en kleurrijk bij de lofzang van de man uit Spoleto.

René van Loenen maakte gedichten bij de schilderijen en Henri Veldhuis maakte foto's bij de gedichten van René. Kortom: een bijzondere combinatie.

Lees meer...

werkman2De Barbarakerk heeft vele kwaliteiten. Eén daarvan is de mogelijkheid te exposeren. Goed licht, rustige wanden en een slim ophangsysteem. De openstelling is beperkt, dat wel. Kunst is vanouds de tweelingzuster van geloof. Geen religie zonder beeldvorming. De kunstcommissie is op zoek gegaan naar sporen van deze dwarsverbinding. 
Twee exposities zijn het gevolg: Hendrik Werkman.

Lees meer...

de koning lacht PSE 10 jpg'De koning lacht, - deze zin staat in psalm 45 uit Psalmen voor Nu.

Janny Rijneveld heeft dit lied, met pianobegeleiding van Petra van Dijk, prachtig gezongen voor de deelnemers van de workshop-avond van 27 februari. Geïnspireerd hierdoor ging iedereen aan het werk.

Lees meer...

Eva klein Op zondag 24 oktober stond het beeld 'Eva' van Dirkje Ebbers centraal in de dienst waarin ds. Henri Veldhuis voorging. 
Andere Bijbelse
beelden van Dirkje waren op 24 en 31 oktober ook nog te bekijken.


Lees meer...

Bartlema 7e Kruiswegstatie 12In de veertigdagentijd van 2012 was in de Open Hof een kruisweg aanwezig. Een serie van zeven hedendaagse schilderijen van Ruud Bartlema. In 1988 maakte deze kunstenaar/theoloog een moderne kruisweg in opdracht van de KRO televisie. Deze serie is aangekocht door het Bijbels Museum in Amsterdam. Bij deze expositie gaf Ruud Bartlema een workshop schilderen en een lezing.

Lees meer...

franciscusTerugblik op een geslaagde expositie.

Stichting Kunst in de Kerk kan terugkijken op een zeer geslaagde expositie met de werken van Wasili Wasin (van 8 april tot en met 15 mei)

Er zijn rond de 1300 bezoekers geweest. Een aantal werken is verkocht. Bezoekers kwamen uit Limburg tot Friesland en zelfs van over de landsgrenzen. Sommige bezoekers kwamen weer een tweede keer kijken.

Veel bezoekers werden geraakt door de werken. Dat bleek uit de gesprekken en uit de reacties die men in het gastenboek schreef.

Lees meer...

wereld klein

Marie-José Rietbergen, 'De wereld gaat door'

Een indrukwekkend samenspel van wandkleden en korte teksten waardoor veel mensen geraakt waren. Dat bracht de expositie van Marie-José Rietbergen in november in de Grote of Barbarakerk te Culemborg.

Lees meer...

DoortochtvanJeltjeH klein

Op 4 november was er een kunstvesper in de Grote of Barbarakerk. Het thema was ‘Doortocht‘. Dat is ook de titel van het schilderij van kunstenaar Jeltje Hoogenkamp (Sneek, 1946), dat centraal stond. Het schilderij (hier afgebeeld) past bij Exodus 14, vers 19 en 20 over de doortocht door de Schelfzee: de engel van God en de wolkkolom stelden zich achter de Israëlieten op, tussen hen en het leger van de Egyptenaren in. “Aan de ene kant bracht de wolk duisternis, aan de andere kant verlichtte de vuurzuil de nacht.”

Lees meer...

Psalmen zien openingVan 6 tot en met 28 april 2013 was er een expositie in de Grote of Barbarakerk, met beeldend werk van Marcus van Loopik, Henk Pietersma, Mirjam Beuker en Dirkje Ebbers. 

Hier foto's van de openingLees meer...